Sve bi, navodi se dalje, bilo popraćeno snažnom medijskom propagandom na nizu proruskih kanala, što u Ukrajini, što na Zapadu čije bi programe trebali puniti ‘proruski eksperti’ i političari koji bi nastojali opravdati rusku invaziju i preuzimanje kontrole nad Ukrajinom i njezinu ‘rusifikaciju’.

Treća bi faza podrazumijevala uvođenje izvanrednog stanja i uspostavu logora budući da bi jedini suštinski zadatak novouspostavljene marionetske vlasti bio suzbijanje otpora milijuna Ukrajinaca, navodi se u izvještaju Bilda o navodnim ruskim planovima.

– Zadatak ovih tijela bio bi uvođenje izvanrednog stanja i, ono što je posebno opasno, provedba ruskog plana uspostavljanja logora u koje bi se slalo one Ukrajince koji bi se pokazali nekooperativnima, stoji u izvještaju koji citira Bild. Dodaje se da se već izrađuju popisi proukrajinskih aktivista koji bi mogli biti odvedeni u takve logore.

Oni koji ne bi završili u logorima bili bi suočeni s terorom koji bi provodili operativci FSB-a kao i pripadnici novouspostavljene proruske službe sve dok otpor ne bi bio ugušen. Model prema kojem bi se to navodno orkestriralo je udar na prosvjednike protiv izborne krađe kakav je proveo režim Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji 2020. godine.

– Za Rusiju uspjeh operacije ovisi o stupnju kontrole nad osvojenim teritorijima, kao i o predaji ukrajinskog naroda koja bi podrazumijevala i priznavanje legitimiteta novouspostavljene vlasti, zaključuje se u izvještaju koji je objavio Bild.

Cilj je, kako se navodi, nova ‘unija država’.

– Ruska savezna obavještajna služba FSB razrađuje plan invazije s ruskom vladom i trenutno provodi obuku proruskih grupa radi njihova angažmana u Ukrajini, također stoji u izvještaju koji citira Bild, a dodaje se i da je Putin dao naredbu da se pronađe ukrajinske političare spremne na suradnju s Moskvom kao i da se eliminira oponente Kremlja.

– Novouspostavljena ‘policijska država’ u Ukrajini bila bi zadužena za stvaranje uvjeta za navionalni referendum o pridruživanju Rusiji, stoji u izvještaju iz kojeg proizlazi da je Putinov cilj formiranje ‘unije država’ koja bi bila sastavljena od Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, s time da bi u Minsku i Kijevu bili postavljeni marionetski režimi po uzoru na nekadašnji Sovjetski Savez.

Bild upozorava da sve ovo treba promatrati kao hipotetski scenarij koji bi se provodio u slučaju da Kremlj doista odluči napasti Ukrajinu. Istovremeno, obavještajni izvor koji je njemačkom listu dostavio navodne ruske planove tvrdi da je invazija na Ukrajinu trenutno najvjerojatniji scenarij te da bi do napada moglo doći tijekom veljače, a najkasnije u ožujku, ‘osim ako se Putin ne predomisli’.

Vojni analitičar Robert Lee s londonkog King’s Collegea za Bild tvrdi da mu se to čini realističnim.

– Rusi bi za nekih sedmicu dana mogli imati spremnu većinu snaga, nakon čega bi u vrlo kratkom periodu mogli, ako tako odluče, dovesti do eskalacije situacije, smatra Lee.

Istovremeno, ruska ambasada u Berlinu za Bild je čitavu tezu o invaziji i puču, opisanu u obavještajnom izvještaju, nazvalo ‘čudnom mješavinom špekulacija i glasina’ koje oni ‘obično ne komentiraju’.